lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Mini kebaby na patyku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dziś będzie inaczej troszkę frywolnie i smaczne. Wołowina z przyprawami zamienia się w mini kebaby całkiem fajnie i smacznie . Trochę urozmaicenia nie zaszkodzi.

Mini kebaby na patyku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini kebaby na patyku

Składniki :

  • wołowina zmielona ( karczek wołowy)
  • pieczarki 300 g ( starte na tarce)
  • rozmaryn świeży drobno posiekany szczypta
  • tymianek świeży drobno posiekany szczypta
  • pietruszka świeża drobno posiekana szczypta
  • pieprz ziołowy szczypta
  • sól do smaku
  • papryka ostra pół łyżeczki
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 2 łyżki

Dodatkowo:

  • bułka tarta do obtoczenia kebabów
  • olej do smażenia
  • sos czosnkowy
  • pieczywo

Sposób przygotowania:

Mini kebaby na patyku

Wykonanie:

Karczek myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy na mniejsze porcję i mielimy na średnich oczkach.

Pieczarki myjemy osuszamy i ścieramy na tarce podsmażamy na patelni , dodajemy do mięsa ostudzone.

Dodajemy do mięsa rozmaryn tymianek i pietruszkę , doprawiamy solą i pieprzem.
Wbijamy jajo i dodajemy 2 łyżki bułki tartej zamoczonej w wodzie ( ma być spęczniała )
Wyrabiamy mięso i zostawiamy na godzinkę by przeszło, umieszczamy je w lodówce.

Po 2 godzinach mięso bierzemy w dłoń i formujemy ruloniki które nadziewamy na patyczki od szaszłyków.
Mini kebaby obtaczamy w bułce i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor ( muszą się usmażyć )

Podajemy z sosem czosnkowym i pieczywem.

Mini kebaby na patyku
Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce , podsmażamy na patelni .
Mini kebaby na patyku
Karczek myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym , kroimy na mniejsze porcję
Mini kebaby na patyku
Po 2 godzinach mięso bierzemy w dłoń i formujemy ruloniki które obtaczamy w bułce tartej .
Mini kebaby na patyku
Mini kebaby nadziewamy na patyczki od szaszłyków i smażymy na oleju z obu stron