zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2328]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Mini pierożki z farszem gryczanym

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Smaczne i małe pierożki ze zdrowym nadzieniem.

Mini pierożki z farszem gryczanym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini pierożki z farszem gryczanym

 

Sposób przygotowania:

Mini pierożki z farszem gryczanym
FARSZ :

Szpinak umyć i osuszyć a potem posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Grzyby posiekać. Na patelni rozgrzać olej a następnie wrzucić cebulę i podsmażyć ją. Do podsmażonej cebuli dodać grzyby, kaszę i szpinak i chwile smażyć farsz. Doprawić do smaku i dodać bułkę tartą i wymieszać farsz. Gotowy farsz zostawić do przestudzenia.



CIASTO :

Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej i wlewać wodę mieszając mąkę widelcem. Lekko połączone ciasto przełożyć na blat kuchenny lub stolnicę i wyrobić gładkie i sprężyste ciasto.



LEPIENIE PIEROGÓW :

Ciasto podzielić na kawałki i wałkować je na cienkie placki. Szklanką o średnicy 5,5 cm wycinać kółka i małą łyżeczka nakładać porcje farszu. Po nałożeniu farszu zlepiać dokładnie pierożki uważając aby w złączenie nie dostał się farsz, bo pierogi się rozkleją podczas gotowania. Gotowe pierogi układać na ściereczce i przykrywać drugą aby nie wyschły. W garnku zagotować wodę, dodać sól i ponownie zagotować. Delikatnie wkładać do wrzątku pierogi i delikatnie drewnianą łyżką je przemieszać. Pierogi gotować od wypłynięcia 1-2 minuty. ( Ja sprawdzam na dotyk, jeśli ciasto jest miękkie to czas na wyjęcie pierogów ). Ugotowane pierogi wykładać najlepiej na blaszkę wysmarowaną olejem.



Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na patelni. Pierogi nakładać na talerze lub do miseczek i okrasić je kiełbasą.
Mini pierożki z farszem gryczanym
przygotowac farsz a potem kiełbasę do okraszenia
Mini pierożki z farszem gryczanym
z ciasta wycinac kółka nakładać farsz i zlepiać
Mini pierożki z farszem gryczanym
robić małe pierożki takie na jeden kęs ...
Mini pierożki z farszem gryczanym
pierogi gotować i układać na wytłuszczonej blasze