Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mini pierożki z grzybami i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierożki można podawać z czerwonym czystym barszczem.

Mini pierożki z grzybami i kapustą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mini pierożki z grzybami i kapustą

 

 

Sposób przygotowania:

Mini pierożki z grzybami i kapustą
Grzyby umyć i zamoczyć na 1 godzinę, następnie ugotować. Kapustę pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i drobno posiekać. Słoninę pokrojoną w kostkę wytopić, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać drobno posiekane grzyby, kapustę, wymieszać i wszystko razem podsmażyć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiać, wbić jajko, dodać 1 łyżkę oliwy, ciepłą wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować, ułożyć na formie do pierożków, nałożyć farsz, przykryć drugim ciastem i przewałkować. Gotowe pierożki wrzucić do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na wierzch.
Mini pierożki z grzybami i kapustą
Ciasto rozwałkować i ułożyć na formie do pierożków.
Mini pierożki z grzybami i kapustą
Na ciasto nałożyć nadzienie, przykryć drugim ciastem i przewałkować.
Mini pierożki z grzybami i kapustą
Gotowe pierożki wrzucać na wrząca wodę z dodatkiem soli i 1 łyżki oliwy.