Sposób przygotowania:
Mini pizza po bałkańsku
W małym rondelku wymieszać szklankę wody z 3 łyżkami oliwy i 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, całość lekko podgrzać. Dodać do płynu 5 dag drożdży i utrzeć, dodać 1 jajko i całość wymieszać. Do stalowej misy robota wsypać 3 szklanki mąki pszennej, dodać 1 łyżeczkę ziół dalmatyńskich, wlać zaczyn, ciasto wyrobić kilka minut za pomocą haka do pizzy. Wstawić misę robota z ciastem do piekarnika o temp. 50 stopni, poczekać 20 minut do wyrośnięcia. Blachę obsypać mąką, z ciasta uformować wałek i pokroić go w plastry. Ciasto przełożyć na blachę i rozwałkować je tworząc owalny kształt. Smarować ciasto sosem Lutenica, posypać delikatnie ziołami i szczyptą peperoncici. Ser, salami, kiełbasę pokroić w paski i ułożyć na skos na cieście, część ciasta posypać plasterkami pora i pestkami dyni. Pizze piecze się 15 minut w temp.180 stopni C, po upieczeniu rozłożyć na talerze. Można posypać blaty plasterkami czarnych oliwek.