p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Mini pizza po bałkańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pizza po bałkańsku - skąd nazwa, ano od składników, których użyłam

Mini pizza po bałkańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini pizza po bałkańsku

 

  • 3 szkl mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczki ziół dalmatyńskich Kotanyi
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 250 ml wody
  • 5 dag drożdży,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżeczki chili peperoncini Kotanyi
  • plastry salami
  • plastry kiełbasy po góralsku
  • 8 łyżeczek sosu Lutenica łagodna
  • pestki dyni
  • plastry sera Gouda
  • mały por

 

Sposób przygotowania:

Mini pizza po bałkańsku
W małym rondelku wymieszać szklankę wody z 3 łyżkami oliwy i 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, całość lekko podgrzać. Dodać do płynu 5 dag drożdży i utrzeć, dodać 1 jajko i całość wymieszać. Do stalowej misy robota wsypać 3 szklanki mąki pszennej, dodać 1 łyżeczkę ziół dalmatyńskich, wlać zaczyn, ciasto wyrobić kilka minut za pomocą haka do pizzy. Wstawić misę robota z ciastem do piekarnika o temp. 50 stopni, poczekać 20 minut do wyrośnięcia. Blachę obsypać mąką, z ciasta uformować wałek i pokroić go w plastry. Ciasto przełożyć na blachę i rozwałkować je tworząc owalny kształt. Smarować ciasto sosem Lutenica, posypać delikatnie ziołami i szczyptą peperoncici. Ser, salami, kiełbasę pokroić w paski i ułożyć na skos na cieście, część ciasta posypać plasterkami pora i pestkami dyni. Pizze piecze się 15 minut w temp.180 stopni C, po upieczeniu rozłożyć na talerze. Można posypać blaty plasterkami czarnych oliwek.
Mini pizza po bałkańsku
do mąki pszennej,wsypujemy 1 łyżeczkę suszonych ziół dalmatyńskich
Mini pizza po bałkańsku
podstawowe skłądniki które są wzięte do przygotowania pizzy
Mini pizza po bałkańsku
smarujemy blaty sosem i posypujemy ziołami
Mini pizza po bałkańsku
rozkładamy wędliny i ser pokrojony w paski oraz posypujemy porem i dynią