Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Mini ptysie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Można samemu zrobić krem do ptysiów

Mini ptysie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mini ptysie

 

Sposób przygotowania:

Mini ptysie
Ciasto
Do rondla wlać wodę, zagotować z masłem i szczyptą soli.
Mąkę przesiać przez sito, na wodę, podgrzewając mieszać, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia.
Ciasto ostudzić i ucierać, dodając po jednym jajku.
Blachę do pieczenia, wyłożyć papierem pergaminowym.
Szprycką wyciskać na papier niedużych ptysiów.
Włożyć do piekarnika na 20 minut, piec w 220 stop.
Upieczone ptysie, przeciąć na pół.
Ostygnięte ptysie napełniać śmietaną i przykryć górną połową.
Mini ptysie
Do wody z masłem, została przesiana mąka, na wolnym ogniu zostaje podgrzewana do odstania ciasta od ścianek naczynia
Mini ptysie
Ptysie upieczone, wszystkie zostały nadziane bitą śmietaną i posypane cukrem pudrem