jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mini szarlotki zakochanych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Słodkości to specjalność Pani Nigella Lawson. Z jej kuchni można się wiele nauczyć. Podając ten deser na ciepło warto dodatkowo podać go z gałką lodów.

Mini szarlotki zakochanych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini szarlotki zakochanych

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • Ok. 6 dużych jabłek,
  • 20 dag mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 12 dag margaryny,
  • Szczypta czerwonego barwika,
  • Cukier puder do podania,
  • 4 kostki czekolady mlecznej,
  • Masło do wysmarowania kokilek

 

Sposób przygotowania:

Mini szarlotki zakochanych
Mąkę, proszek do pieczenia, jajka, margarynę oraz cukier puder umieszczamy w misce. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Mniejszą i większą (W proporcji około 1/5 do 4/5). Do mniejszej części ciasta wtłaczamy czerwony barwnik. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wnętrze foremek smarujemy tłuszczem. Następnie wypełniamy je startymi jabłkami. Na środku każdego deseru układamy kostkę czekolady, delikatnie ją wtłaczając do środka. Obydwa ciasta wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z rozwałkowanego wycinamy serca, które układamy na powierzchni jabłek. Serca powinny całkowicie je przykryć. Układając serca najpierw układamy wycięte z ciasta jasnego, a na koniec układamy po ok. 3 serca 9 na każdej kokilce) czerwone. Jeśli zostanie nam ciasta wycięte serca możemy upiec luzem. Po upieczeniu będą one doskonale zdobić stół walentynkowy. Deser pieczemy około 25 minut w 180˚C. Gotowy podajemy na ciepło lub zimno. Przed podaniem posypujemy go cukrem pudrem.
Mini szarlotki zakochanych
Składniki przeznaczone na ciasto zagniatamy. Gotowe dzielimy na dwie nierównane części.
Mini szarlotki zakochanych
Do mniejszej części ciasta dokładamy barwnik
Mini szarlotki zakochanych
Wnętrze kokilek wykładamy jabłkami. na środek dajemy kostkę czekolday
Mini szarlotki zakochanych
Zarówno z rozwałkowanego ciasta czerwonego i jasnego wycinamy serca. układamy je na jabłkach.