Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Mini tarty na cieście francuskim z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. Każdemu będą smakować. Polecam!!!

Mini tarty na cieście francuskim z kapustą

Składniki:

Mini tarty na cieście francuskim z kapustą

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1/2 główki kapusty,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 4 łyżki wody,
  • 3 plastry żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Mini tarty na cieście francuskim z kapustą

Przygotowanie farszu

Mini tarty na cieście francuskim z kapustą
Warzywa kroję, a następnie smażę na maśle. Doprawiam do smaku.

Kapustę drobno szatkuję. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paski. Cebulę obieram i kroję w kostkę.
Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję kapustę, cebulę oraz papryką. Smażę około 10 minut, cały czas mieszając. Następnie wsypuję paprykę mieloną oraz wlewam wodę. Smażę kolejne 10 minut. Farsz doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Przygotowanie ciasta.

Mini tarty na cieście francuskim z kapustą
Ciasto francuskie kroję na prostokąty i układam na blaszce.

Ciasto francuskie rozwijam i kroję na prostokąty o wymiarach 15cmx10cm. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Nakładanie farszu i pieczenie

Mini tarty na cieście francuskim z kapustą
Na ciasto nakładam farsz oraz układam paski sera.

Na środek każdego kawałka ciasta nakładam porcje farszu. Ser żółty kroję w paski. Pasy sera układam na farszu.
Piekę około 15 minut w temperaturze 190 stopni.