cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z mini kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

zapiekana tarta z białą i włoską mini kapustą oraz porem i pieczarkami - przepis wypróbowany przez Roberta Sowę

Tarta z mini kapustą

Składniki:

Tarta z mini kapustą

 

  • Składniki dla 4 osób:
  • 1 op. ciasta francuskiego (ok. 300 g)
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pokrojony w plasterki por (tylko białe części)
  • 4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
  • 500 g oczyszczonych i pokrojonych pieczarek
  • 1 główka włoskiej mini kapusty
  • 1 główka białej mini kapusty
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 300 g tartego sera cheddar
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tarta z mini kapustą
Dużą formę do tarty posmarować masłem i wyłożyć lekko rozwałkowanym

ciastem francuskim tak aby wystawało poza rant. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Na dno

ciasta można wysypać ryż co zapobiegnie jego wyrastaniu. Na oliwie z oliwek podsmażyć pora, czosnek i pieczarki na złoty kolor. Dodać poszatkowaną białą i włoską mini kapustę, posiekaną natkę pietruszki

a całość doprawić do smaku. Farsz umieścić na sicie, odsączyć i ułożyć na odpieczonym cieście. Śmietanę

połączyć z jajkami i serem a powstałą masą zalać ciasto równomiernie je rozprowadzając

. Następnie dodać pomidory i piec tartę przez około godzinę w temperaturze 150°C. Aromatyczną i rumianą tartę z białą i włoską mini kapustą podawać na ciepło z kwaśną śmietaną i gałązkami świeżego tymianku.