edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Mini serniczki z karmelizowanym jabłkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Miniaturowe serniczki na dwa kęsy, na spodzie z kruszonych ciasteczek owsianych i z dodatkiem karmelizowanych jabłek upieczone w foremce na muffinki

Mini serniczki z karmelizowanym jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini serniczki z karmelizowanym jabłkiem

 

  • NA SPÓD:
  • 7 dag ciasteczek owsianych z orzechami (można dać troszkę więcej)
  • NA MASĘ SEROWĄ:
  • 45 dag sera trzykrotnie mielonego z wiaderka
  • 10 dag mascarpone
  • 5 dag cukru
  • 2 jajka rozmiar L
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • KARMELIZOWANE JABŁKA:
  • 1 duże twarde jabłko – u mnie odmiany celesta
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

 

Sposób przygotowania:

Mini serniczki z karmelizowanym jabłkiem
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i wymieszać rózgą. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w małą kosteczkę. Na patelni mocno rozgrzać masło, wrzucić jabłka, smażyć 2 minuty. Posypać cukrem trzcinowym, wymieszać i na średnim ogniu smażyć jeszcze 3 minuty, aż jabłka zaczną nabierać złotego koloru, odstawić z palnika. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, na ich dno pokruszyć ciasteczka. Masę serową rozłożyć do papilotek, wypełniając je prawie całkowicie. Na wierzch nałożyć łyżeczką skarmelizowane jabłka. Włożyć foremkę do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 110 stopni z termo obiegiem. Piec 35-40 minut. Wystudzić w foremce.
Mini serniczki z karmelizowanym jabłkiem
Smażyć aż jabłka zaczną nabierać złotego koloru, odstawić z palnika.
Mini serniczki z karmelizowanym jabłkiem
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, na ich dno pokruszyć ciasteczka.
Mini serniczki z karmelizowanym jabłkiem
Masę serową rozłożyć do papilotek, wypełniając je prawie całkowicie.
Mini serniczki z karmelizowanym jabłkiem
Na wierzch nałożyć łyżeczką skarmelizowane jabłka.