Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Mintaj w czerwonym sosie z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczna ryba w cieście w sosie pomidorowym z warzywami

Mintaj w czerwonym sosie z warzywami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mintaj w czerwonym sosie z warzywami

 

  • 1/2 kg filetów z mintaja
  • ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy warzywko
  • oliwa do smażenia
  • sos:
  • 20 dkg białych i małych pieczarek
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 małej cukinii
  • 30 dkg cebuli
  • 1,5 szklanki rosołu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kulek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 2 plasterki cytryny b/skórki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Mintaj w czerwonym sosie z warzywami
Mąkę wymieszać z wodą i przyprawą . Filety pokroić na kawałki ,moczyć z cieście i usmażyć na rumiano z obu stron. Usmażoną rybę ułożyć na półmisku i odstawić.Cebulę posiekać ,cukinię i paprykę pokroić na kawałeczki.Na oliwie zeszklić cebulę ,dodać resztę warzyw i przekrojone na połówki pieczarki.Dodać ,pokrojoną cytrynę , ziele angielskie,liście laurowe ,posolić ,popieprzyć i podlać rosołem. Dusić ok. 10 minut,dodać koncentrat i doprawić do smaku cukrem ,solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut cały czas mieszając.Gorącym sosem polać ryby i odstawić na ok. godzinę czasu.
Mintaj w czerwonym sosie z warzywami
Filety usmażyć w cieście na rumiano ,ułożyć na półmisku i zalać gorącym ,pomidorowym sosem z warzywami.
Mintaj w czerwonym sosie z warzywami
Oto moja propozycja podania ryby w pomidorowym sosie z warzywami .