Sposób przygotowania:
Mintaj w cieście imbirowo- pomarańczowym
Rybę rozmrozić. Zlać wodę z rozmrożenia . Filety dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Ułożyć w pojemniku. Przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki. Zalać rybę i zostawić na minimum 30 minut ( lepiej godzinę ). Przygotować ciasto ( bardzo gęste naleśnikowe ) z podanych składników .Przykryć i odstawić na 30 minut. Rybę po wyjęciu z marynaty ponownie osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi- lekko osolić . Na patelni rozgrzać olej jak do głębokiego smażenia . Filety podzielić na poręczne kawałki ( nie za duże )- maczać rybę w cieście tak by ją dokładnie oblepiło i wkładać na rozgrzany tłuszcz .Smażyć na rumiano ze wszystkich stron obracając 2 widelcami lub specjalnymi szczypcami. Wyjmować i odsączać na kratce lub papierowych ręcznikach. Podawać wg upodobania albo z surówką i sosem typu dip do maczania , frytkami lub nawet na zimno jako przekąskę .
elzbieta8960
Babciagramolka
Polecam- ciasto mniej- muszę dopracować - jest jak dla mnie za mało wyraziste - marynata super - pomarańcza z imbirem super- daj więcej grubo mielonego pieprzu będzie jeszcze lepsza.
elzbieta8960
Dzieki Buniu ,napewno skorzystam z Twojej rady :)