SUPERPRZEPIS

Mintaj w cieście imbirowo- pomarańczowym

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Mintaj w cieście imbirowo- pomarańczowym Więcej zdjęć (5)

Tak sie złożyło , że przez jakiś czas skazana jestem na ryby mrożone - muszę więc przyłożyć się by były smaczne .

Składniki:

Mintaj w cieście imbirowo- pomarańczowym

 

  • 4 kawałki filetów z mintaja ( wielkość zależy od tego jak duże mają być porcje )
  • Olej z pestek winogron do smażenia

 

  • Marynata:

 

 

  • Ciasto

 

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • 8 łyżek mąki ( ilość mąki zależy od wielkości jajka )
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 pełna łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1/3 szklanki drobno pokrojonego szczypiorku ( białe części od korzonków)

 

Sposób przygotowania:

Mintaj w cieście imbirowo- pomarańczowym
Rybę rozmrozić. Zlać wodę z rozmrożenia . Filety dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Ułożyć w pojemniku. Przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki. Zalać rybę i zostawić na minimum 30 minut ( lepiej godzinę ). Przygotować ciasto ( bardzo gęste naleśnikowe ) z podanych składników .Przykryć i odstawić na 30 minut. Rybę po wyjęciu z marynaty ponownie osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi- lekko osolić . Na patelni rozgrzać olej jak do głębokiego smażenia . Filety podzielić na poręczne kawałki ( nie za duże )- maczać rybę w cieście tak by ją dokładnie oblepiło i wkładać na rozgrzany tłuszcz .Smażyć na rumiano ze wszystkich stron obracając 2 widelcami lub specjalnymi szczypcami. Wyjmować i odsączać na kratce lub papierowych ręcznikach. Podawać wg upodobania albo z surówką i sosem typu dip do maczania , frytkami lub nawet na zimno jako przekąskę .
Mintaj w cieście imbirowo- pomarańczowym
Rozmrożoną rybę zalać marynatą i odstawić na minimum 30 minut
Mintaj w cieście imbirowo- pomarańczowym
Przygotować pikantne ciasto nalesnikowe- bardzo geste
Mintaj w cieście imbirowo- pomarańczowym
Rybę moczyć w cieście tak by ją dokładnie oblepiła
Mintaj w cieście imbirowo- pomarańczowym
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano