mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Mintaj w pomidorach z oliwkami i chilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczna potrawka, polecam

Mintaj w pomidorach z oliwkami i chilli

Składniki:

Mintaj w pomidorach z oliwkami i chilli

 

  • 60dag filetów z mintaja
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 425ml krojonych pomidorów z puszki
  • 1/2 szkl soku pomidorowego
  • 10dag zielonych oliwek nadziewanych papryką

Sposób przygotowania:

Mintaj w pomidorach z oliwkami i chilli
Cebulę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Filety umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić cebulę, zeszklić. Wlać sok z cytryny, kilka łyżek wody, estragon, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć rybę, dusić 10minut. Czosnek i papryczkę chilli oczyścić, umyć i drobno posiekać. Oliwki pokroić na połówki. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić czosnek z chilli, zeszklić. Dodać pomidory i sok pomidorowy, gotować na dużym ogniu przez 10minut, aż sos zgęstnieje, dodać oliwki. Rybę i cebulę przełożyć do sosu pomidorowego, podgrzać, przyprawić i od razu podawać.

Tagi:

mintaj dania