Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Mintaj zapiekany 2

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Filety skropić sokiem z cytryny, lekko posypać solą i zostawić na pół godziny w

Mintaj zapiekany 2

Składniki:

Mintaj zapiekany 2

 

  • 80 dag mintaja
  • 2 duże cebule czerwone
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • szklanka śmietany
  • jajo
  • po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku i startego rozmarynu
  • natka pietruszki lub koperek
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Mintaj zapiekany 2
Filety skropić sokiem z cytryny, lekko posypać solą i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Drobno posiekane cebule zeszklić na oleju. Filety obtoczyć w mące, usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć warstwą cebuli, na niej ułożyć filety, oprószyć solą i pieprzem. Śmietanę dokładnie rozkłócić z jajem, dodać zioła, cukier, wymieszać, zalać rybę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. Zapieczoną rybę posypać posiekaną zieleniną. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchwi i selera.

Tagi:

mintaj dania