mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Miodowa papryka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Papryka z tego przepisu ma nadzwyczajnie dobry smak.

Miodowa papryka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowa papryka

 

  • Składniki na 6 litrowych słoików:

 

 

 

  • Zalewa:
  • 8 szklanek wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu

 

Sposób przygotowania:

Miodowa papryka
Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne i kroję ćwiartki. Następnie kawałki papryki układam ciasno w słoiki. Do każdego słoika wkładam jeden listek laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, dwa ziarna pieprzu oraz wlewam jedną łyżeczkę oleju. Wodę wlewam do garnka, łączę z octem, solą, miodem i cukrem. Paprykę umieszczoną w słoikach zalewam gorącą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcam i wstawiam do dużego garnka z ciepłą wodą. Woda ma być w ilości takiej, aby sięgała ona do wieczek. Wodę doprowadzam do zagotowania, po czym trzymam całość na małym ogniu ok. 10 minut.. Słoiki wyjmuję, osuszam i przenoszę do spiżarni.
Miodowa papryka
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić
Miodowa papryka
garnku połączyć wodę, ocet, sól, cukier i miód
Miodowa papryka
W słoiki poukładam ciasno kawałki papryki
Miodowa papryka
Dodać przyprawy, oliwę i wlać gorącą zalewę