Sposób przygotowania:
Miodowe stajenki
Masło z miodem rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać, wsypać cukier , przyprawy i sodę-wymieszać. Zrobić dołek i wlać miód z masłem dodać jajka. Zagnieść ciasto i zostawić w misce na 3 dni w lodówce (można dłużej). Ciasto rozwałkować między kawałkami folii na placek o grubości ok. 5 mm i foremką wycinamy stajenkę. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez ok. 15 minut. Przed pieczeniem w puste miejsce można wsypać potłuczone landrynki (zrobi się szybka). Stajenki wyjmujemy pieca i pozostawiamy do wystudzenia na blaszce aby landrynki całkowicie wystygły. Z białka i cukru pudru robimy gęsty lukier(ucieramy), powinien być lśniący; dodajemy kwasek cytrynowy i sok z cytryny. Niewielką część lukru barwimy na żółto. Lukrem ozdabiamy stajenki, malujemy postacie, gwiazdę. Pozostawiamy do wyschnięcia. SMACZNEGO!
jaNina
Twoje pierniczki są wspaniałe!
Richard
edytaha
elizabet120
Natala1210
marietta
bernika