SUPERPRZEPIS

Miodowe stajenki

  • 7
  • misia14
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Miodowe stajenki Więcej zdjęć (5)

Piękny prezent i ozdoba świątecznego stołu...

Składniki:

Miodowe stajenki

 

  • ½ kg mąki
  • 20 dag miodu
  • 20 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 2 małe jajka
  • Torebka przypraw do piernika
  • 2 płaskie łyżeczki sody

 

  • DODATKOWO:
  • Landrynki potłuczone
  • LUKIER:
  • 1 białko
  • Ok. 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Do smaku kwasek cytrynowy
  • Żółty barwnik spożywczy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowe stajenki
Masło z miodem rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać, wsypać cukier , przyprawy i sodę-wymieszać. Zrobić dołek i wlać miód z masłem dodać jajka. Zagnieść ciasto i zostawić w misce na 3 dni w lodówce (można dłużej). Ciasto rozwałkować między kawałkami folii na placek o grubości ok. 5 mm i foremką wycinamy stajenkę. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez ok. 15 minut. Przed pieczeniem w puste miejsce można wsypać potłuczone landrynki (zrobi się szybka). Stajenki wyjmujemy pieca i pozostawiamy do wystudzenia na blaszce aby landrynki całkowicie wystygły. Z białka i cukru pudru robimy gęsty lukier(ucieramy), powinien być lśniący; dodajemy kwasek cytrynowy i sok z cytryny. Niewielką część lukru barwimy na żółto. Lukrem ozdabiamy stajenki, malujemy postacie, gwiazdę. Pozostawiamy do wyschnięcia. SMACZNEGO!
Miodowe stajenki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawę do pierników, sodę, cukier...mieszamy...
Miodowe stajenki
ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy foremką stajenkę...
Miodowe stajenki
stajenka po upieczeniu...zostawiamy do całkowitego wystudzenia aby landrynka zastygła...
Miodowe stajenki
stajenka z witrażem po ozdobieniu lukrem...może być miłym prezentem...