Sposób przygotowania:
Miodownik Gosi
CIASTO: mąkę wysypać na stolnicę, dodać cukier, sodę, polać to miodem, i wrzucić na to margarynę. Wszystkie składniki zagnieść tworząc ciasto. Tak powstałe ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po upływie godziny wyjąć z lodówki i ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą częścią wyłożyć wysmarowaną masłem brytfannę. Piec, pierwszy ok. 15 minut, dwa kolejne po ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. MASA: Odlać niewielką ilość mleka do rondelka. Większą zagotować. W odlanej części wymieszać: mąki, cukier wanilinowy, cukier i jajko. Gdy mleko się zagotuje wlać do niego rozrobione składniki. Wszystko mieszać do momentu aż masa zacznie się gotować. Odstawić do ostudzenia. Gdy będzie zimna utrzeć z margaryną i dodać kieliszek spirytusu. Jedno ciasto posmarować powidłami, wyłożyć na niego trochę masy. Przykrywamy drugim plackiem i wykładamy go powidłami i masą. Przykrywamy trzecim ciastem, który smarujemy już tylko pozostałą odrobiną masy. Zetrzeć na to kostki czekolady.