gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Książka Kucharska: Świąteczne i noworoczne przyjemności

Miodownik Gosi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

uwielbiają u nas ten placek, polecam

Miodownik Gosi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodownik Gosi

 

Sposób przygotowania:

Miodownik Gosi
CIASTO: mąkę wysypać na stolnicę, dodać cukier, sodę, polać to miodem, i wrzucić na to margarynę. Wszystkie składniki zagnieść tworząc ciasto. Tak powstałe ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po upływie godziny wyjąć z lodówki i ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą częścią wyłożyć wysmarowaną masłem brytfannę. Piec, pierwszy ok. 15 minut, dwa kolejne po ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. MASA: Odlać niewielką ilość mleka do rondelka. Większą zagotować. W odlanej części wymieszać: mąki, cukier wanilinowy, cukier i jajko. Gdy mleko się zagotuje wlać do niego rozrobione składniki. Wszystko mieszać do momentu aż masa zacznie się gotować. Odstawić do ostudzenia. Gdy będzie zimna utrzeć z margaryną i dodać kieliszek spirytusu. Jedno ciasto posmarować powidłami, wyłożyć na niego trochę masy. Przykrywamy drugim plackiem i wykładamy go powidłami i masą. Przykrywamy trzecim ciastem, który smarujemy już tylko pozostałą odrobiną masy. Zetrzeć na to kostki czekolady.
Miodownik Gosi
Wszytskie składniki na ciatso wymieszać i zrobić ciasto.
Miodownik Gosi
Ciasto podzielić na 3 części, każdą częścią wyłożyć brytfannę.
Miodownik Gosi
Zrobić masę jak podano w przepisie. Odłożyć na kilkanaście minut do lodówki.
Miodownik Gosi
Każdy upieczony placek nasmarować powidłami, polać masą, i tak powtarzać czynność.