Sposób przygotowania:
Miodownik wg Konczi
Ciasto: wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i wyrabiamy je na jednolitą masę. Powstałe ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut do zarumienienia. Ciasto namaczamy obficie ponczem przygotowanym z 3 łyżek rumu i 9 łyżek wody. Przygotowujemy masę: Na mleku ugotować kaszę mannę, następnie ją wystudzić, utrzeć ją aż do momentu powstania konsystencji grysiku, następnie dodajemy po łyżce margaryny i cukru stale miksując, na koniec dodać sok z cytryny. Kiedy ciasto i masa jest gotowa składamy ciasto: ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe - polewa - pokruszone orzechy. Odstawiamy do lodówki żeby masa się dobrze ścielą. Najlepiej smakuje dnia następnego
edytaha