Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Miodownik wg Konczi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny domowy miodownik ze zbioru domowych przepisów zawsze świetnie smakuje

Miodownik wg Konczi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodownik wg Konczi

 

  • ciasto miodowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

 

 

 

 

 

  • poncz
  • 3 łyżki rumu
  • 9 łyżek wody

 

 

Sposób przygotowania:

Miodownik wg Konczi
Ciasto: wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i wyrabiamy je na jednolitą masę. Powstałe ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut do zarumienienia. Ciasto namaczamy obficie ponczem przygotowanym z 3 łyżek rumu i 9 łyżek wody. Przygotowujemy masę: Na mleku ugotować kaszę mannę, następnie ją wystudzić, utrzeć ją aż do momentu powstania konsystencji grysiku, następnie dodajemy po łyżce margaryny i cukru stale miksując, na koniec dodać sok z cytryny. Kiedy ciasto i masa jest gotowa składamy ciasto: ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe - polewa - pokruszone orzechy. Odstawiamy do lodówki żeby masa się dobrze ścielą. Najlepiej smakuje dnia następnego
Miodownik wg Konczi
Na początku n alezy upiec trzy spody ciastowe
Miodownik wg Konczi
następnie nalezy przygotować mase z kaszy manny
Miodownik wg Konczi
na spód ciasta nakładamy masę następnie ciasto - masa - ciasto
Miodownik wg Konczi
Na gurę polewamy czekoladę i posypujemy orzechami