jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kokosowy miodownik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Połączenie kokosu z ciastem miodowym daje zaskakującą pyszne połączenie. Polecam.

Kokosowy miodownik

Składniki:

Kokosowy miodownik

 

  • Blaszka 24x36 cm

 

  • Placki miodowe:
  • 15 dag mąki tortowej,
  • 15 dag mąki krupczatki,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 15 dag margaryny
  • Ciasto ciemne:
  • 15 dag mąki,
  • 5 dag cukru pudru,
  • 7 dag margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko
  • Beza kokosowa
  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 20 dag kokosu,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
  • Krem:
  • 0,8 litr mleka,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki tortowej,
  • 1,5 kostki masła

 

Sposób przygotowania:

Kokosowy miodownik
PLACKI MIODOWE: Mąkę przesypujemy na stolnicę. Dodajemy margarynę, siekamy razem. Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Każde ciasto należy oddzielnie rozwałkować, wyłożyć blaszkę i upiec w 180º C przez około 15 min. CIASTO CIEMNE: Mąkę siekamy na stolnicy z margaryną, Dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Schładzamy. BEZA: Białka ubijamy na sztywno, dokładamy cukier, a następnie pozostałe składniki delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na blaszkę i ścieramy na nie schłodzone ciasto kakaowe. Pieczemy razem około 30 min w 180°C. KREM: Część mleka gotujemy z cukrem. Do reszty dodajemy mąki, budyń, żółtka, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, Dodajemy stopniowo do niego budyń. Przełożenie: Placek miodowy, połowa masy, placek miodowy, druga połowa masy, beza kokosowa z ciastem kakaowy.