gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Miodownik z masą cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto, które jest naprawdę bardzo łatwe i smakuje wszystkim. Polecam wypróbować. Naprawdę warto.

Miodownik z masą cytrynową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodownik z masą cytrynową

 

Sposób przygotowania:

Miodownik z masą cytrynową
Do większego garnka dać kostkę margaryny, miód i cukier. Wszystko razem zagotować i wymieszać. Ostudzić. Dodać jajka, mąkę i sodę oczyszczoną. Wyrobić dość wolne ciasto i podzielić na dwie części i wyłożyć na wysmarowane masłem brytfanny. Każdą część piec w piekarniku ok. 15 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier. Następnie dodać żółtka. Łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę, piec ok. 25 minut w 180 st. MASA: Mleko (większą część) przelać do garnka, dodać cukier. W mniejszej części rozmącić mąkę, jajka. Można dodać cukier wanilinowy. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Jak będzie zimna, utrzeć margarynę, dodawać po łyżce budyniu, a na koniec startą skórkę z cytryn. Masą przełożyć placki. Placek z miodu-pół masy- biszkopt- pół masy- placek z miodu. Udekorować resztą masy i startą skórką czekolady.
Miodownik z masą cytrynową
Przygotować dwa placki z miodu. Piec w piekarniku
Miodownik z masą cytrynową
Białka wbić do garnka. Zacząć ubijać.
Miodownik z masą cytrynową
Dodawać kolejno wszystkie składniki do przygotowania biszkopta.
Miodownik z masą cytrynową
Przełożyć masę na brytfannę. Piec. Przygotować masy i przełożyć placek.