justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Miodowy kurczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gotowy skrapiamy sokiem z cytryny, nie jest to konieczne.

Miodowy kurczak Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Miodowy kurczak

 

Sposób przygotowania:

Miodowy kurczak
1. Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obsypujemy solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Masło rozpuszczamy w garnku i mieszamy z olejem i papryką. Tak powstałą zawiesiną smarujemy naszego kurczaka. 2. Układamy go na blasze i pieczemy piętnaście minut w 180 stopniach. Po tym czasie kurczaka skrapiamy odrobiną wody. Co jakiś czas polewamy go sosem jaki utworzy się na blasze. 3. Po około półtorej godziny, w zależności od wielkości kurczaka smarujemy go miodem wymieszanym z 3 łyżkami oleju. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na około kwadrans, aby kurczak się podpiekł z miodem, będzie miał ładny miodowy kolor. 4. Gotowy skrapiamy sokiem z cytryny, nie jest to konieczne.
Miodowy kurczak
4. Gotowy skrapiamy sokiem z cytryny
Miodowy kurczak
1. Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obsypujemy solą
Miodowy kurczak
1. Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obsypujemy solą