VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Miruna po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ulubiona i znana wszystkim ryba po grecku jest obowiązkową pozycją na wszystkich świętach i domowych uroczystościach. Mi osobiście smakuje najlepiej w okresie zimowym.

Miruna po grecku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Miruna po grecku

 

Sposób przygotowania:

Miruna po grecku
Rybę wcześniej rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni (z każdej strony).

Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na osobnej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka. Podlewamy wodą i dusimy przez 20 minut. Na końcu dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

Przed końcem duszenia możemy dodać koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw: sól, pieprz, oregano i słodką czerwoną paprykę. Gorącymi warzywami przełożyć w szklanym naczyniu naprzemiennie usmażoną rybę. Odstawić do przegryzienia smaków.
Miruna po grecku