luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryba nie smażona, lecz pieczona w piekarniku to pyszna i zdrowsza propozycja na obiad. Polecam nie tylko dbającym o linię :)

Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym

 

  • 1 kg miruny

 

  • Sos:

 

Sposób przygotowania:

Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym
Rybę rozmrażam, opłukuję i zostawiam na sicie by osaczyć ją z wody. Kroję w dzwonka i układam w naczyniu żaroodpornym.-ryby nie solę Śmietaną i wodę mieszam w kubeczku, dodaję posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i zgęszczam mąka ziemniaczaną. Tak przygotowanym sosem polewam rybę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem, zaś bez termoobiegu, piekarnia nagrzewam do 200°C i wstawiam rybę bez przykrywki na około 25 min. Po tym czasie ryba powinna być gotowa.
Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym
Miruna w sosie śmietankowo - koperkowym.
Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym
Miruna w sosie śmietankowo - koperkowym.
Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym
Miruna w sosie śmietankowo - koperkowym.

Tagi:

sosy