edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Mix faszerowanych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warzywa faszerowane wieprzowiną i kaszą gryczaną – kolorowe i pyszne. Do jego przygotowania użyłam pomidorów, papryki i nieco przerośniętej cukinii.

Mix faszerowanych warzyw Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mix faszerowanych warzyw

WARZYWA:

FARSZ:

Sposób przygotowania:

Mix faszerowanych warzyw

ETAP 1:

Mix faszerowanych warzyw
Do zeszklonej cebuli i czosnku dodać mieloną wieprzowinę.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać mielone mięso i usmażyć, rozbijając grudki łyżką. Jeśli mięso puści soki, odparować go.

ETAP 2:

Mix faszerowanych warzyw
Do mięsa dodać kaszę gryczaną i doprawić do smaku.

Do mięsa dodać ugotowaną kaszę gryczaną, koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszać i odstawić z palnika.

ETAP 3:

Mix faszerowanych warzyw
Paprykę, pomidory i plastry cukinii przygotować do faszerowania.

Warzywa umyć. Paprykę przeciąć wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne i białe włókna. Cukinię pokroić w plastry o grubości ok. 5 cm. Ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne, pozostawiając kilkumilimetrowe „denko”.

Z pomidorów odciąć czapeczki, gniazda nasienne wydrążyć delikatnie łyżeczką, uważając, aby nie przebić miąższu. Wydrążone części pokroić i dodać do farszu.
Wnętrza warzyw oprószyć solą.

ETAP 4:

Mix faszerowanych warzyw
Do farszu dodać drobno posiekaną mozzarellę.

Osączoną z zalewy mozzarellę drobno posiekać. Troszkę odłożyć do posypania, resztę dodać do farszu i dokładnie wymieszać.

ETAP 5:

Mix faszerowanych warzyw
Wydrążone warzywa napełnić farszem i upiec pod przykryciem.

Warzywa napełnić farszem, ułożyć w naczyniu do zapiekania i przykryć folią aluminiową.
Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu).

ETAP 6:

Mix faszerowanych warzyw
Posypać resztą sera i zapiekać jeszcze kilka minut.

Po tym czasie naczynie odkryć, warzywa posypać resztą mozzarelli i zapiekać jeszcze kilka minut do jej rozpuszczenia.


Tagi:

warzywa dania