Sposób przygotowania:
Mix faszerowanych warzywETAP 1:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać mielone mięso i usmażyć, rozbijając grudki łyżką. Jeśli mięso puści soki, odparować go.
ETAP 2:
Do mięsa dodać ugotowaną kaszę gryczaną, koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszać i odstawić z palnika.
ETAP 3:
Warzywa umyć. Paprykę przeciąć wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne i białe włókna. Cukinię pokroić w plastry o grubości ok. 5 cm. Ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne, pozostawiając kilkumilimetrowe „denko”.
Z pomidorów odciąć czapeczki, gniazda nasienne wydrążyć delikatnie łyżeczką, uważając, aby nie przebić miąższu. Wydrążone części pokroić i dodać do farszu.
Wnętrza warzyw oprószyć solą.
ETAP 4:
Osączoną z zalewy mozzarellę drobno posiekać. Troszkę odłożyć do posypania, resztę dodać do farszu i dokładnie wymieszać.
ETAP 5:
Warzywa napełnić farszem, ułożyć w naczyniu do zapiekania i przykryć folią aluminiową.
Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu).
ETAP 6:
Po tym czasie naczynie odkryć, warzywa posypać resztą mozzarelli i zapiekać jeszcze kilka minut do jej rozpuszczenia.