SUPERPRZEPIS

Młoda kapustka z pulpecikami

  • 3
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Młoda kapustka z pulpecikami

Pyszny i szybki sposób przygotowania treściwego i zdrowego posiłku. Na takie obiadki czekamy cały rok.

Składniki:

Młoda kapustka z pulpecikami

Pulpety

  • 400g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • bułka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia

Kapusta:

Sposób przygotowania:

Młoda kapustka z pulpecikami

I

Młoda kapustka z pulpecikami
Z podanych składników wyrobic masę na pulpeciki

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie składniki na pulpety przełożyć do miski i rękoma wyrobić masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można uformować kulki.

II

Młoda kapustka z pulpecikami
Pulpeciki usmażyć na oleju, odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Pulpeciki usmażyć na rumiano na średnio rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

III

Młoda kapustka z pulpecikami
Kapustę, obrać z wierzchnich liści i poszatkować

Kapustę posiekać, przełożyć do garnka i podlać ok 1/2l wody. Dodać ziele ang, liście laurowe i dusić do miękkości.

IV

Młoda kapustka z pulpecikami
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, dodać do kapusty w połowie gotowania.

V

Młoda kapustka z pulpecikami
Pod koniec duszenia dodać koncentrat i przyprawy do smaku

Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej koncentrat pomidorowy, resztę przypraw, wymieszać. Przełożyć pulpeciki i dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Podawać posypane koperkiem. Dobrze smakuje z młodymi ziemniaczkami lub jako samodzielne danie.