Sposób przygotowania:
Mocno grzybowa wigilijna kapusta wg Buni
Potrawę zaczyna się przygotowywać 5 dni przed Świętami . Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Gotować przez 2 godziny . Odstawić w zimne miejsce ( ja wystawiam na mróz na balkon ).w ciągu pierwszego dnia gotować kapustę jeszcze 2 razy po 2 godziny , Drugiego dnia namoczyć i ugotować grzyby . Odcedzić. Wodę z gotowania zostawić i dolać do kapusty . Grzyby drobno pokroić .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim grzyby ( ok. 5 minut – mieszając ), wrzucić do kapusty . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez 2 godziny trzy razy w ciągu dnia wystawiając na mróz pomiędzy gotowaniem . Zostawić w chłodzie do następnego dnia . Trzeciego dnia doprawić do smaku pieprzem , miodem , sosem sojowym .Dodać podsmażoną na złoto na kilku łyżkach oleju cebulę . Czwartego i piątego dnia znów dusić 2 razy po 1 godzinie . Wywar z gotowania powinien prawie całkowicie odparować .Kapustę trzeba mieszać i podgrzewać na bardzo małym gazie by sie nie przypaliła . Trzeciego dnia po doprawieniu odkładam sobie porcję na farsz do pierogów z kapustą i grzybami , paszteciki, kulebiaki . Po ugotowaniu oddzielam porcję na Wigilię a resztę mrożę w porcjach na zapas do łazanek z kapustą , jako dodatek do pieczonych mięs itp. . Mimo że w zasadzie na Wigilię potrzebuję na 2 osoby nie więcej niż 30 dag takiej kapusty robię dużą porcję bo jak już się gotuje to mogę jej zrobić na zapas . Czasem robię też na jej bazie po Świętach bigos dodając mięsa które piekłam na Święta i wędliny które na Święta kupowałam .
msewka
Tit
Babciagramolka