Sposób przygotowania:
Modry bigos czyli bigos wrocławski
Kapustę kiszoną płuczemy w ciepłej w wodzie i obgotowujemy przez 30-40 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Po ugotowaniu studzimy ją, odciskamy i drobno kroimy. Czerwoną kapustę drobno szatkujemy. Zalewamy ją 2-3 szklankami wody, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju i dodajemy razem z kiszoną kapustę do garnka. Dusimy razem na wolnym ogniu pod przykryciem aż do miękkości kapusty - około 1-1,5 godziny. Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki, obsmażamy je na smalcu na rumiano. Dodajemy je do kapusty. 15 minut przed końcem duszenia dodajemy starte na grubych oczkach tarki jabłko. Jeśli woda za szybko wyparuję to bigos podlewamy jeszcze wodą. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz przyprawy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Życzę smacznego :-) Uwaga: 1) Część wody (1szklankę) można zastąpić czerwonym wytrawnym winem. 2) Do bigosu najlepiej użyć czerwonej kapusty kiszonej, lecz jest ona trudno dostępna.