rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Mój dukanowy kurczak tikka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Staram się urozmaicać moje dukanowe menu:)

Mój dukanowy kurczak tikka

Składniki:

Mój dukanowy kurczak tikka

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka kuminu(w naszych sklepach jest kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka startego imbiru
  • sól
  • 3/4 dużego opakowania jogurtu naturalnego
  • 400g pieczarek
  • 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • trochę maizeny(skrobia kukurydziana)
  • 0,5l bulionu drobiowego

 

 

Sposób przygotowania:

Mój dukanowy kurczak tikka
Pierś pokroić w dość dużą kostkę.W moździerzu rozgnieść ziarna kuminu,pieprzu z papryką,solą,cynamonem.W naczyniu wymieszać jogurt z przyprawami i imbirem.Zalać mieszaniną mięso i wymieszać tak aby każdy kawałek był pokryty marynatą,przykryć i zostawić na noc w lodówce.Następnego dnia rozgrzać na patelni odrobinkę oleju,lub wlać trochę bulionu.Gdy patelnia będzie mocno rozgrzana wrzucić mięso razem z marynata.Chwilę smażyć,a potem przełożyć do garnka i dusić z dodatkiem bulionu.Wlać trochę bulionu na patelnię i wrzucić pokrojone w plasterki i lekko podsmażyć ,dodać sos sojowy.Po kilka minutach smażenia dodać pieczarki do mięsa.Wszystko razem dusić około 15-20 minut.Na koniec sos zagęścić maizeną.Podawać z makaronem z maki kukurydzianej(moje nowe odkrycie w azjatyckiej części marketu) i np. z buraczkami w fazie P+W