gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Mój murzynek polany polewą czekoladową

  • 42
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 81

Po prostu proste ciasto na już. Ten mój przepis znajduje się też na innych stronach kulinarnych.

Mój murzynek polany polewą czekoladową

Składniki:

Mój murzynek polany polewą czekoladową

 

  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru kryształu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek kopiastych ciemnego kakao (opakowanie z wiatrakami),
  • 1 kostka margaryny "Kasia", lub masła,
  • pół szklanki mleka.

 

  • Na polewę :
  • 1 margaryna,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 4 łyżki wody.

 

  • Dodatki:
  • kokos biały do posypania murzynka.

Sposób przygotowania:

Mój murzynek polany polewą czekoladową
W garnku rozpuścić następujące składniki, tj. : margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao i dodać mleko.Doprowadzić na małym ogniu wszystko do zagotowania, cały czas mieszając.Ostudzić i potem do zimnej masy dodać : 5 zółtek, mąkę i proszek do pieczenia.Wszystko zmiksować i na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z 5 jajek ( w osobnym garnku) i delikatnie wymieszać całość.Piec w standardowej blaszce prostokątnej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą w temperaturze 180 stopni C. przez 40 minut.Po wystygnięciu ciasta polać go wcześniej przygotowaną letnią polewą czekoladową (składniki powyższe połączyć i zagotować) i posypać po całosci białymi wiórkami kokosowymi.

Tagi:

jajko jajka