oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moja biała pieczeń wieprzowa z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne i swojskiej roboty pieczyste jest zdrowsze od zakupionego w sklepie.

Moja biała pieczeń wieprzowa z sosem

Składniki:

Moja biała pieczeń wieprzowa z sosem

 

Sposób przygotowania:

Moja biała pieczeń wieprzowa z sosem
Karczek umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Ostrym spiczastym nożem robimy dziurki i wkładamy tam kawałek czosnku, ziele angielskie oraz kawałek listka laurowego. Cała pieczeń mocno doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem oraz papryka mieloną. Natłuszczamy cała pieczeń oliwą i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. W dużej brytfanie rozpuszczamy margarynę, gdyż już nagrzana i pryska wyciągamy karczek z lodówki i możemy go owinąć dratwą żeby miał ładny kształt ale nie koniecznie. Obsmażamy do okoła na rumiano i dokładamy pokrojoną cebulę oraz listek i ziele i podlewamy wodą. Dusimy do miękości. Gdy jest już wystarczająco miękki wyciągamy na deskę. Do osobnego rondelka przecieramy powstały wywar i go zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody. W razie konieczności można doprawić. Podawać pokrojonego w plastry i polanego odrobiną sosu.