bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Moja pierwsze indyjskie curry na zielono

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moja pierwsze curry na zielono

Moja pierwsze indyjskie curry na zielono

Składniki:

Moja pierwsze indyjskie curry na zielono

 

  • pierś z kurczaka
  • 2 garście mrozonej fasolki szparagowej
  • łyzka oliwy aromatyzowanej cytryna
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • troche czosnku w płatkach suszonego
  • pieprz świeżo zmielony
  • 300ml bulionu drobiowego
  • 2 łyzki mleczka kokosowego
  • 2 łyzka jogurtu naturalnego
  • łyzka garam masala
  • łyzeczka kuminu
  • łyżeczka kurkumy (moze ciut wiecej)
  • 2 łyżki zielonej pasty curry

Sposób przygotowania:

Moja pierwsze indyjskie curry na zielono
Na rozgrzany olej wrzuciłam pokrojona w kostke piers, do tego pokrojona cebule, jak sie podsmażyło dodałam czosnek (oba rodzaje), oproszyłam kurkuma, dodałam troche przypraw (sypalam je stopniowo w trackie gotowania bo nie znałam ich smaku i nie wiedziałam ile będzie potrzeba) i stopniowo dodawałam pastę curry (w trakcie stopniowo zeby nie bylo za ostre). zalałam bulionem, wrzuciłam fasolke, dodałam mleczko i gotowalo sie razem przez ok 10 minut. (w takcie sypałam przyprawy i dodawalam paste). Na koniec dodałam jogurt i pieprz. Posypałam zielona częścia dymki.

Podałam z tabule czyli arabską sałatką z kuskusa ktora zrobiła kamila. Miało byc z ryżem basmati gotowanym z kurkuma, ktory byłby ciepły bo sałatka była chlodna a sos goracy i torche sie to gryzło ale skoro ja zrobiła to nie bylo wyjscia.;) I tak bylo pyszne.

Byłam pełna obaw co do tej potrawy bo zrazilismy sie do kuchni indyjskiej po wizycie w restauracji jakis czas temu ale postanowiłam zrobic cos wg władnego gustu i sie udało. Wszyskim smakowało