sylwiapisiak

sylwiapisiak

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Moja szarlotka na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszna szarlotka na idealnie kruchym cieście, z pewnością każdy jest w stanie ją zrobić :)

Moja szarlotka na kruchym cieście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Moja szarlotka na kruchym cieście

 

  • pół kilograma mąki krupczatki
  • pół kostki margaryny
  • 4 całe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 kg jabłek najlepsze szara reneta,antonówka
  • 2 łyżki gęstej śmietany dobra 18 %
  • pół szklanki cukru białego kryształ

Sposób przygotowania:

Moja szarlotka na kruchym cieście
Wsypujemy do miski mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodajemy margarynę i siekamy tak aby margaryna była dokładnie pomieszana z mąką. dodajemy jajka,cukier waniliowy,biały cukier,na koniec śmietanę.zagniatamy ciasto, ważne aby zrobić to szybko :) Wkładamy do lodówki na około 30 min. w tym czasie myjemy jabłka,obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach. jabłka oczywiście można doprawić cukrem,cynamonem kto co lubi :) na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,układamy ciasto,tak! układamy gdyż rwiemy je na małe kawałeczki i w ten sposób uzyskamy super kruchą szarlotkę :) spód zapiekamy około 15 min, w temperaturze 180-170 stopni wykładamy jabłka i resztę ciasta również rwiemy na małe kawałki i układamy na cieście,zapiekamy około 40 min
Moja szarlotka na kruchym cieście
tutaj jabłka których użyłam do szarlotki,świeże zerwane z drzewa przeze mnie osobiście :)
Moja szarlotka na kruchym cieście
a oto ostatni kawałek mojej szarlotki, znika w mig