Sposób przygotowania:
Moja szarlotka sypana.
1. Umyte jabłka dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazdka nasienne, a następnie ścieramy je na grubych oczkach tarki razem ze skórką. Dosładzamy 3 łyżkami cukru (z tej szkl.) i wsypujemy cynamon. Mieszamy. 2. W misce wsypujemy suche skladniki : mąkę, niepełną szkl. cukru, kaszę i proszek do pieczenia. Mieszamy. 3. Blaszkę 24x24 cm smarujemy grubszą warstwą margaryny, posypujemy bułką tartą. Na spód wysypujemy połowę suchych składników, wyrównujemy, na to wykładamy połowę porcji naszych jabłek. Posypujemy połową pozostałych sypkich składników. Wykładamy resztę jabłek, na wierzch równomiernie wysypujemy resztę suchych składników. Margarynę rwiemy na małe kawałeczki i rozrzucamy je na powierzchni ciasta. 4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Następnie \wyłączamy go i zostawiamy jeszcze na 20 minut. 5. Szarlotka najlepiej smakuje na drugi dzień podana z bitą śmietaną. Można posypać cukrem pudrem.