justa_kitchen

justa_kitchen

Kucharz
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Moja wielka grecka uczta z Hortex

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

… czyli souvlaki z wieprzowiny kebeb na domowych chlebkach pita z mieszanką warzyw Hortex i sosem tzatziki.

Moja wielka grecka uczta z Hortex Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Moja wielka grecka uczta z Hortex

 

  • KEBAB
  • 1000 g karkówki wieprzowej
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mieszanka przypraw gyros
  • kmin rzymski mielony
  • majeranek
  • bazylia /świeża i suszona/
  • suszona mięta
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • PITA /10 chlebków/
  • 600 g mąki pszennej T450
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850
  • 400 – 450 ml ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • WARZYWA
  • 450 g mrożonej fasolki Hortex
  • 450 g mrożonej marchewki z groszkiem Hortex
  • 250 g papryki konserwowej
  • 2-3 łyżki masła
  • 200 g sera feta
  • 2 małe cebule
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 świeże chili
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • pieprz
  • sól
  • TZATZIKI
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 150 g śmietanki 30%
  • 1 duży ogórek zielony
  • koperek
  • 3 ząbki czosnku
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • mięta suszona
  • oregano
  • chili
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Moja wielka grecka uczta z Hortex
Przygotowuję kebab Karkówkę kroję w kostkę. Polewam oliwą, posypuję przyprawami i łączę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiam na około 30 minut. Rozgrzewam patelnię. Przekładam zamarynowaną wieprzowinę i smażę na dużym ogniu. Jak mięso zamknie się z zewnątrz zmniejszam moc palnika, podlewam lekko wodą i duszę. Mieszam od czasu do czasu i dolewam wodę, jeśli jest taka konieczność. Boczek kroję na małe kawałki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i wrzucam mięso. Smażę do zarumienienia i dodaję do karkówki. Duszę dalej do momentu, aż karkówka zrobi się miękka i krucha. Przygotowuję pieczywo Drożdże rozkruszam, dodaję cukier, łyżkę mąki i odrobinę wody. Mieszam dokładnie i odstawiam na 5-10 minut, aż drożdże ruszą. Pozostałą mąkę przesiewam, łączę z solą i około 350ml wody resztę odstawiam na bok. Do przesianej mąki dodaję rozczyn drożdżowy i mieszam łyżką. Przekładam na oprószony mąką blat i zagniatam ciasto około 15 minut, do momentu aż będzie łatwo odchodzić od dłoni i stanie się sprężyste. Przekładam ciasto do miski i odstawiam na około godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewam do 250 stopni Celsjusza. Z wyrośniętego ciasta formuję 10 płaskich placków. Piekę przez około 10 minut, do zarumienienia. Przygotowuję warzywa Fasolkę i marchewkę z groszkiem Hortex rozmrażam. Paprykę konserwową kroję w niedużą kostkę. Łączę warzywa. Na patelni roztapiam masło i podsmażam. Przyprawiam do smaku. Oliwki kroję w plastry, cebule w piórka, a chili drobno siekam. Ser kruszę. Posypuję warzywa. Przygotowuję tzatziki Jogurt łączę z kremówką. Dodaję startego na tarce i odsączonego ogórka. Łączę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem i skórką cytrynową oraz koperkiem. Przyprawiam i mieszam dokładnie. Na chlebki pita nakładam porcję mięsa. Obok podaję aromatyczne warzywa i tzatziki. Smacznego!
Moja wielka grecka uczta z Hortex
zdrowa sałatka z sosem tzatiki
Moja wielka grecka uczta z Hortex
Hortex zapewnia to, co najlepsze
Moja wielka grecka uczta z Hortex
a my z radością to wykorzystujemy!