Sposób przygotowania:
Moja wielka grecka uczta z Hortex
Przygotowuję kebab Karkówkę kroję w kostkę. Polewam oliwą, posypuję przyprawami i łączę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiam na około 30 minut. Rozgrzewam patelnię. Przekładam zamarynowaną wieprzowinę i smażę na dużym ogniu. Jak mięso zamknie się z zewnątrz zmniejszam moc palnika, podlewam lekko wodą i duszę. Mieszam od czasu do czasu i dolewam wodę, jeśli jest taka konieczność. Boczek kroję na małe kawałki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i wrzucam mięso. Smażę do zarumienienia i dodaję do karkówki. Duszę dalej do momentu, aż karkówka zrobi się miękka i krucha. Przygotowuję pieczywo Drożdże rozkruszam, dodaję cukier, łyżkę mąki i odrobinę wody. Mieszam dokładnie i odstawiam na 5-10 minut, aż drożdże ruszą. Pozostałą mąkę przesiewam, łączę z solą i około 350ml wody resztę odstawiam na bok. Do przesianej mąki dodaję rozczyn drożdżowy i mieszam łyżką. Przekładam na oprószony mąką blat i zagniatam ciasto około 15 minut, do momentu aż będzie łatwo odchodzić od dłoni i stanie się sprężyste. Przekładam ciasto do miski i odstawiam na około godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewam do 250 stopni Celsjusza. Z wyrośniętego ciasta formuję 10 płaskich placków. Piekę przez około 10 minut, do zarumienienia. Przygotowuję warzywa Fasolkę i marchewkę z groszkiem Hortex rozmrażam. Paprykę konserwową kroję w niedużą kostkę. Łączę warzywa. Na patelni roztapiam masło i podsmażam. Przyprawiam do smaku. Oliwki kroję w plastry, cebule w piórka, a chili drobno siekam. Ser kruszę. Posypuję warzywa. Przygotowuję tzatziki Jogurt łączę z kremówką. Dodaję startego na tarce i odsączonego ogórka. Łączę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem i skórką cytrynową oraz koperkiem. Przyprawiam i mieszam dokładnie. Na chlebki pita nakładam porcję mięsa. Obok podaję aromatyczne warzywa i tzatziki. Smacznego!