thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Moja zupa bambusowa z uszkami grzybowymi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tao Tao - cóż to powstało... Pyszna, łagodna zupka bambusowa z dodatkiem żółtych uszek mocno grzybowych.

Moja zupa bambusowa z uszkami grzybowymi

Składniki:

Moja zupa bambusowa z uszkami grzybowymi

 

  • MIĘSO:
  • sosu sojowego Tao Tao, 4 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • ZUPA:
  • 1, 2 l wody
  • 3/4 puszki pędów bambusa
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 malej, czerwonej papryki
  • kilka małych łodyżek selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • 1 łyżeczka przyprawy typu wegeta
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego Tao - Tao
  • 1 łyżka sosu słodko pikantnego chili Tao - Tao
  • listki świeżej kolendry
  • FARSZ NA USZKA:
  • 150 gram pieczarek
  • 150 gram suszonych borowików
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • sos sojowy do smaku
  • 1 łyżka sosu sojowo - grzybowego Tao Tao
  • 1 cebula
  • CIASTO NA USZKA:
  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • oraz osolona woda z dodatkiem oliwy do gotowania uszek
  • DODATKI:
  • jajeczka przepiórcze ugotowane na twardo, szczypior od dymki, sos sojowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Moja zupa bambusowa z uszkami grzybowymi
Pierś opłukać, osuszyć, pokroić na cienkie, wąskie paski. Z podanych składników zrobić marynatę, wymieszać dokładnie kurczaka i zamarynować na noc w lodówce.



Pieczarki także podsmażyłam z cebulką wieczorem, poprzedniego dnia. Pieczarki doprawić solą, pieprzem, sosem sojowo - grzybowym i sosem sojowym, dodać posiekaną natkę, smażyć do odparowania nadmiaru płynu.

Tak samo opłukałam dokładnie i namoczyłam na noc borowiki.



Mięso: wyłożyć na patelnię, podsmażyć mieszając. W tym czasie do garnka wlać wrzątek, dodać kostkę bulionową, pędy bambusa (bez zalewy), pokrojoną cienko paprykę, startą na cienkie, długie paseczki marchew, seler naciowy, pokrojoną w plastry cebulkę, oraz czosnek i mięso z patelni. Gotować 20 minut, by warzywa się nie rozgotowały!

Na koniec doprawiłam jeszcze wegetą, dodałam kolendrę, sos sojowy i łyżkę sosu słodko- pikantnego chili. Wyłączyć i zostawić pod przykrywką na ciepłym palniku.



Wyrobić ciasto:

do miski wsypać mąkę, dodać sól, kurkumę, zalać wrzątkiem, wymieszać szybko drewnianą łyżką i dodać jajo, wymieszać ponownie. Przełożyć na wysypany mąką blat, wyrabiać sprężyste ciasto, posypując mąką by się nie kleiło do blatu.

Pieczarki podsmażone wcześniej z cebulką zmiksować z odciśniętymi z wody borowikami, zmiksować blenderem całość.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować cienko (2 mm). Wykrawać ciasto za pomocą szklanki, na każde kółko nakładać łyżeczkę farszu grzybowego, zlepić w dłoniach jak pierożka, po czym skleić końce - jeśli nie chce się kleić można lekko zwilżać palce wodą. Tak samo drugą partię.

Pierożki gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, 2 minuty od wypłynięcia.



Zupę podgrzać, podawać z dodatkiem pierożków. Można dodać ugotowane jajeczko przepiórcze, pokrojony szczypior, doprawić sosem sojowym indywidualnie, już na miseczce.

Zupy wyszło na cztery miseczki a pierożków nalepiłam 35 sztuk.