anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Moje bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Polecam moje spaghetti,smakuje wyśmienicie.

Moje bolognese

Składniki:

Moje bolognese

 

  • 500 gram makaronu spaghetti
  • około 500 gram mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku.
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów bez skórki(400 gram)
  • 2 łyżki gęstego 30% koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki białego
  • wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • rozmaryn
  • ser parmezan

Sposób przygotowania:

Moje bolognese
Ugotować makaron spaghetti,al dente,w lekko osolonej wodzie,zahartować i odcedzić.
Cebulę obrać, drobno pokroić,zeszklić na patelni na oliwie z oliwek,dodać posiekany drobniutko czosnek,podsmażać krótko.
Dodać pomidory z puszki,chwilę jeszcze dusić,zmiksować gorący sos blenderem.
Do sosu dodać koncentrat,wino,przyprawy,cukier,sól,podsmażone mięso,rozdrobnione widelcem.
Wszystko jeszcze chwilę gotować na małym ogniu,ciągle mieszając aż sos będzie jednolity.Można makaron włożyć do sosu i wymieszać,lub polać sosem.
Na końcu posypać startym parmezanem.
Smacznego.