Sposób przygotowania:
Moje krokiety wołowo-drobiowe
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie na złoty kolor. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Mięso ugotowane np z rosołu przepuścić przez maszynkę do mielenia na drobnych oczkach. Dodać podsmażoną cebulkę oraz czosnek i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko razem dobrze wymieszać na gładka masę. Zrobić ciasto na naleśniki: do wody wbić jajko dać szczyptę soli i trzepaczką delikatnie wymieszać. Mąkę sypiemy małymi porcjami ciągle mieszając, wlać olej i mieszać dalej. Ciasto ma być nie za gęste takie lejące. Smażymy naleśniki bez użycia tłuszczu gdyż jest już w cieście. Zostawiamy trochę ciasta w do panierowania gotowych już krokietów. Na każdy naleśnik rozkładamy trochę farszu mięsnego i zwijamy ( farsz na środku , boki naleśnika do środka , i zwijamy w rulon ) Tak pozwijane krokiety panierujemy w cieście do którego dolewamy trochę wody aby ciasto było rzadsze i w bułce tartej. Smażymy na głębszym tłuszczu na złoty kolor. Najlepiej smakują z czystym bulionem lub barszczem czerwonym.