Sposób przygotowania:
Moje paszteciki z pieczarkami
Grzyby siekamy drobniutko, lub mielimy je w maszynce. Następnie smażymy je na suche patelni do zrumienienia, po czym dodajemy masło i jeszcze chwilę dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem.Pieczarki zdejmujemy z patelni. Na której teraz rumienimy drobno posiekane szalotki. Jajka przeciskamy przez praskę lub sitko. Mieszamy wszystkie składniki farszu, przyprawiamy do smaku pokrzywą solą i pieprzem, możemy również dodać naszych ulubionych ziół np. tymianku lub ziół prowansalskich, jeśli lubimy bardziej pikantne nadzienia, możemy dodać gałki muszkatołowej i chili. Gotowe ciasto francuskie kroimy na kwadraty o brzegu 10 cm. Każdy nacinamy w czterech kątach. Na środek każdego kwadratu kładziemy czubatą łyżeczkę farszu i łączymy ze sobą przeciwległe rogi (instrukcje wykonania na zdjęciach). Paszteciki smarujemy rozpuszczonym masłem lub żółtkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczmy w 180 stopniach C około 15-20 minut.