Sposób przygotowania:
Moje pierogi ruskie.
1. Przygotowujemy farsz: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i studzimy. Przeciskamy przez praskę razem z twarogiem. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor, lekko solimy. Dodajemy do farszu. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. 2. Przygotowujemy ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy do środeczka jajko, Dodajemy sól i olej. Dolewamy wodę, a następnie energicznie całość łączymy nożem. Ciasto porcjami przekładamy na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrabiamy. Resztę trzymamy w misce, przykrywamy talerzem, by nie wyschło. Ciasto cienko rozwałkowujemy a następnie szklanką wykrawamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczką farsz, po czym składamy na pół i sklejamy brzegi. 3. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i dodajemy olej. Gotowe pierogi wrzucamy porcjami na wrzątek, po czym gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut od wypłynęcia, zależnie od wielkości pierogów. Wyciągamy łyżką cedzakową i kładziemy na sito. Podajemy z cebulką lub śmietaną, można przed podaniem przesmażyć.