Sposób przygotowania:
Moje rogaliczki z jabłkiem
Na początku zrobić rozczyn z drożdży w mleku i cukrze.Odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, 1 jajko, śmietanę, margarynę i smalec.
Na końcu dodać wyrośnięte drożdże. Składniki zagnieść na gładką masę. Tak powstałe ciasto uformować w kule, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Po wyjęciu ciasta z lodówki formować pierożki.Każdy nadziewać kawałkami jabłek.
Wierzchnią stronę każdego pierożka zanurzać w roztrzepanym białku i cukrze. Piec 10-15 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni.
Podawać ciepłe lub zimne.Smacznego.
Do miski wsypać mąkę, 1 jajko, śmietanę, margarynę i smalec.
Na końcu dodać wyrośnięte drożdże. Składniki zagnieść na gładką masę. Tak powstałe ciasto uformować w kule, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Po wyjęciu ciasta z lodówki formować pierożki.Każdy nadziewać kawałkami jabłek.
Wierzchnią stronę każdego pierożka zanurzać w roztrzepanym białku i cukrze. Piec 10-15 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni.
Podawać ciepłe lub zimne.Smacznego.