goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Moje wygilijne uszka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Niezastąpione podczas wigilii

Moje wygilijne uszka

Składniki:

Moje wygilijne uszka

 

  • ciasto:
  • mąka 3 szklanki
  • jaja 2 sztuki
  • olej 2 łyżki
  • sól szczypta
  • ciepła woda 3/4 szklanka

 

  • farsz:
  • grzyby suszone 3 garści
  • cebula 2 sztuki
  • kapusta 1 kawałek
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Moje wygilijne uszka
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Grzyby namaczamy na noc, na drugi dzień gotujemy. Cebulę siekamy, podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy grzyby i całość przesmażamy. Kapustę gotujemy, odciskamy, dodajemy do grzybów. Ja kapustę najczęściej mrożę gdy zostanie mi np. po robieniu gołąbków. Składniki na farsz miksujemy bądź mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy niewielkie kwadraciki, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy brzegi. Uszka gotujemy kilka minut w osolonej wodzie.