Sposób przygotowania:
Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto
1. Masło utrzeć z cukrem. Dodać szczyptę soli, miód i esencję waniliową, utrzeć chwilę do połączenia się składników. Wbić jajko. Na koniec wsypać przesianą mąkę, chwilę ucierać. Dodać pokrojone w paseczki morele, migdały w słupkach oraz tarte orzechy. Dokładnie wymieszać. Uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto pociąć na cienki okrągłe plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 15 minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. 2. Cukier puder przesiać, dodać likier, dokładnie wymieszać. Polukrować ciasteczka, odstawić, by lukier zastygnął.