czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne włoskie ciasteczka - ciągnące i owocowe z małą nutką bakalii i aromatycznym lukrem...

Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto

 

 

  • Lukier:
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 4 łyżki likieru amaretto.

Sposób przygotowania:

Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto
1. Masło utrzeć z cukrem. Dodać szczyptę soli, miód i esencję waniliową, utrzeć chwilę do połączenia się składników. Wbić jajko. Na koniec wsypać przesianą mąkę, chwilę ucierać. Dodać pokrojone w paseczki morele, migdały w słupkach oraz tarte orzechy. Dokładnie wymieszać. Uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto pociąć na cienki okrągłe plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 15 minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. 2. Cukier puder przesiać, dodać likier, dokładnie wymieszać. Polukrować ciasteczka, odstawić, by lukier zastygnął.
Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto
Ze skłądników zagniatamy kruche ciasto .
Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto
Formujemy wałek i owijamy w folię spożywczą
Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto
Ciasto kroimy na plastry, układamy na blasze

Tagi:

jajko tarta jajka