kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Moussaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie tylko zimą przygotowuję różne zapiekanki.

Moussaka

Składniki:

Moussaka

 

  • 40 dag mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)
  • 400 g pomidorów
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 bakłażany
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki starego parmezanu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • odrobina cząbru
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Moussaka
Ziemniaki obrać, ugotować na półtwardo i pokroić w plastry. Bakłażany umyć, ponakłuwać widelcem i podgrzać w mikrofalówce 4 minuty, potem pokroić na plastry. Cebulę, czosnek posiekać i razem z mięsem podsmażyć na rozgrzanej patelni. Gdy wszystko się zrumieni, dodać pokrojone pomidory, przyprawy, odrobinę cukru i dusić jeszcze 10 min. Jogurt wymieszać z jajkiem i połową sera, posolić i oprószyć pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z bakłażanów, farszu, ziemniaków i znów bakłażanów. Na wierzch wylać masę jajeczną i posypać serem. Zapiekać 25 min w temp. 180 st. C.