Musaka (lub moussaka) jest tradycyjnym daniem kuchni greckiej i bałkańskiej. Potrawę przygotowuje się z zapiekanych warzyw, mięsa mielonego, oleju, przypraw, ziół i sosów. Niekiedy musaka grecka jest wzbogacona również serem, mlekiem albo winem. Najważniejszymi składnikami dania są bakłażany, pomidory, cebula, wołowina oraz sos beszamelowy. Warto również dodać ziemniaki, paprykę, cukinię, czosnek, oliwki i fetę. Zamiast wołowiny można użyć zmielonego kurczaka.
Wszystkie składniki na musakę kroi się w kostkę lub plastry, doprawia i podsmaża. Następnie całość układa się warstwowo w naczyniu żaroodpornym i piecze przez pół godziny. Na dnie powinny znaleźć się bakłażany, pomidory albo ziemniaki, a nad nimi mięso i reszta dodatków. Po 30 minutach danie można zalać świeżym sosem beszamelowym i posypać utartym serem żółtym. Po ponownym zapieczeniu całości musaka z bakłażanem jest gotowa do zjedzenia.
Musaka z ziemniakami i bakłażanem doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie jest sycące, smaczne i aromatyczne. Zapiekanka grecka sprawdzi się na rodzinny obiad.
Wszystkie składniki na musakę kroi się w kostkę lub plastry, doprawia i podsmaża. Następnie całość układa się warstwowo w naczyniu żaroodpornym i piecze przez pół godziny. Na dnie powinny znaleźć się bakłażany, pomidory albo ziemniaki, a nad nimi mięso i reszta dodatków. Po 30 minutach danie można zalać świeżym sosem beszamelowym i posypać utartym serem żółtym. Po ponownym zapieczeniu całości musaka z bakłażanem jest gotowa do zjedzenia.
Musaka z ziemniakami i bakłażanem doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie jest sycące, smaczne i aromatyczne. Zapiekanka grecka sprawdzi się na rodzinny obiad.
Polecane przepisy do kategorii Moussaka
Sortuj wg: