Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Musaka by Noruas

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i bardzo pożywne danie w spolszczonej lekko wersji smakowej. Idealne na obiad oraz kolację. Są to dwie bardzo duże porcje lub 4 małe.

Musaka by Noruas Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Musaka by Noruas

 

Sos

Sposób przygotowania:

Musaka by Noruas

Smażenie

Musaka by Noruas
Na patelni podsmażamy warzywa pokrojone w plasterki

Podsmażamy pokrojone wcześniej w plasterki ziemniaki i cukinię.

Sos

Musaka by Noruas
Przygotowujemy sos a następnie dodajemy do niego ser i mieszamy energicznie

Rozpuszczamy masło, posypujemy je mąką, dodajemy mleko, gałkę muszkatołową oraz ser starty na tarce. Mieszamy, aż sos będzie odpowiednio gęsty.

Przygotowujemy wkładkę

Musaka by Noruas
Mieszamy na patelni koncentrat mięso oraz ugotowany ryż.

Gotujemy ryż do miękkości. Podsmażamy na patelni mięso. Dodajemy koncentrat, ryż oraz cynamon, sól i pieprz. Mieszamy wszystko.

Przygotowujemy bazę

Musaka by Noruas
Układamy cukinię oraz ziemniaki podsmażone na patelni z obu stron w naczyniu żaroodpornym.

Układamy połowę warzyw na dnie naczynia do zapiekania.

Nakładamy nadzienie

Musaka by Noruas
Nakładamy nadzienie i przykrywamy je resztą warzyw

Układamy na warzywach przygotowane nadzienie z ryżem. Układamy resztę warzy na wierzchu.

Nakładanie sosu

Musaka by Noruas
Nakładamy sos oraz posypujemy wierzch dania startym serem następnie zapiekamy całość

Nakładamy na wszystko sos, ewentualnie posypujemy serem i pieczemy w 180 st przez 40 minut.