nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Moussaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W nieco spolszczonej wersji z ziemniakami

Moussaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moussaka

 

Sposób przygotowania:

Moussaka
Bakłażana myjemy i kroimy w plastry. Posypujemy solą z 2 stron i odstawiamy na ok 20 min aż się spocą. Płuczemy, osuszamy, smarujemy z 2 stron oliwą i wstawiamy do piekarnika z funkcją grilla na 180 stopni na 20minut. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry i wrzucamy do gotujacej, posolonej wody. Gotujemy ok 20 minut. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany olej, gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok minuty. Dodajemy mięso i ugniatamy łyżką, dusimy przez około 5 minut. Dodajemy wino, cynamon, cukier, oregano i dusimy ok 5 minut. Dodajemy pomidory, koncentrat i chilli. Dusimy jeszcze (mieszając od czasu do czasu) przez 5-10 minut. Na koniec jeśli istnieje taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Do wysmarowanego olejem naczynia żarodpornego układamy ziemniaki, następnie warstwa mięsa, warstwa bakłażana, wartswa mięsa. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkęi mieszamy, aby nie tworzyły się grudki.dolewamy mleka(ciągle mieszając) gałke, pieprz i szczypte soli oraz parmezan.Jeśli istnieje potrzeba dolewamy mleka. Wierzch zapiekanki polewamy sosem i wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 30 minut.
Moussaka
Szklimy cebulę, dodajemy czosnek, następnie mięso
Moussaka
Dodajemy wino, przyprawy oraz koncentrat i pomidory
Moussaka
Przekładamy warstwy -ziemniaki/mięso/bakłażan/mięso
Moussaka
Przygotowujemy sos beszamelowy i polewamy ostatnią warstwę