marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mozarella z pieczarkami i oliwkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczarki oczyścić,pokroić na cienkie plastry,obsmażyć na oliwie, resztę składników obrać,posiekać,zmieszać,doprawić.Kłaść na plastry sera.

Mozarella z pieczarkami i oliwkami.

Składniki:

Mozarella z pieczarkami i oliwkami.

 

  • Kilkanaście plastrów sera mozarelli(nie mozarelek),
  • kilka małych pieczarek,
  • garść oliwek czarnych lub zielonych,
  • jedna mała cebulka czerwona,
  • sos sałatkowy,
  • 2 łyżki oliwy do smażenia,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryka ostra mielona lub pieprz cayenne,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Mozarella z pieczarkami i oliwkami.
Pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie plasterki lub kostkę i obsmażyć na patelni w oliwie,wyjąć i osączyć z tłuszczu.Cebulkę obrać,opłukać,posiekać drobno,a ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę,oliwki wyjąć,osączyć i też posiekać.Wszystko zmieszać,dodać sos sałatkowy,doprawić solą,cayenne lub mieloną ostrą papryką.Pokroić ser mozarellę na plasterki i ułożyć je na półmisku,a potem nakładać nań nadzienie z oliwek i pieczarek,pos-
-ypać szczyptą ziół.Podawać na przekąskę lub drugie śniadanie z
bagietką lub innym pieczywem.