Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Muffinki marchewkowo-jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo pyszne połączenie jabłek i marchewki z wyczuwalną nutką imbiru i cynamonu.Zdrowe i proste w wykonaniu.

Muffinki marchewkowo-jabłkowe

Składniki:

Muffinki marchewkowo-jabłkowe

 

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 4-5 łyżek rodzynek
  • pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )

Sposób przygotowania:

Muffinki marchewkowo-jabłkowe
Marchewkę i jabłko obieramy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy z olejem. Sypkie składniki przesiewamy do miski.Następnie dajemy do nich marchewkę,jabłko,jajka z olejem oraz rodzynki. Całość dokładnie mieszamy,ciasto jest dość gęste. Przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek,dodatkowo możemy użyć do pieczenia papierowych papilotek.Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej,jeszcze gorącą dekorujemy muffinki. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.