Muffinki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zamiast truskawek i borówek można zastąpić innymi owocami sezonowymi

Muffinki z bitą śmietaną

Składniki:

Muffinki z bitą śmietaną

 

  • 15 dag miękkiego masła
  • 10 dag cukru
  • 3 duże jajka
  • 20 dag mąki
  • 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 ml mleka
  • aromat lub łyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 ml kremówki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • opakowanie śmietan-fiksu
  • dekoracje czekoladowe
  • truskawki
  • borówki

Sposób przygotowania:

Muffinki z bitą śmietaną
1. W misce utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodać po jajku i kilka kropli aromatu. W drugiej misce mieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać stopniowo na przemian z mlekiem do ucieranej masy. 2. Ciasto nakładać do formy do muffinek wyłożonej papilotkami. Piec około 20 minut w 180 stopniach C. Studzić. 3. Śmietanę ubić na sztywno. Mieszać z cukrem pudrem i śmietan-fiksem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na babeczki dekoracyjne kleksy. Wyłożyć owoce i czekoladowe ozdoby.