Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Muffiny czekoladowe z bananami i dżemem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Wczoraj obchodziliśmy Dzień Muffinka - oto jakie cudo z tej okazji powstało!

Muffiny czekoladowe z bananami i dżemem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffiny czekoladowe z bananami i dżemem

 

  • mąka pszenna - 1,5 szklanki (szklanka o obj.250ml),
  • banany b.dojrzale - 3 małe sztuki,
  • jogurt naturalny gesty - 1 czubata łyżka,
  • soda - 1 łyżeczka,
  • jaja - 2,
  • kakao naturalne - 3 łyżki,
  • cukier kryształ lub brązowy - 2/3 szklanki (można dać 1/2 szklanki mniej, dezeli ktoś lubi mniej słodkie),
  • olej - 0,5 szklanki,
  • dżem wiśniowy, z całymi owocami, musi być gesty.

Sposób przygotowania:

Muffiny czekoladowe z bananami i dżemem
Banany dobrze rozgnieść widelcem, przełożyć do miski. Miksować dodając stopniowo olej i jaja. Dodać przesianą mąkę, kakao, cukier, sodę i jogurt. Wymieszać krótko łyżką, do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić 2/3 wysokości ciastem, w środek włożyć łyżeczkę demu i przykryć ciastem, do 4/5 wysokości. Wstawić do bardzo dobrze rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w 200 stopniach.
Muffiny czekoladowe z bananami i dżemem
Muffiny czekoladowe z bananami i dzemem
Muffiny czekoladowe z bananami i dżemem
Muffiny czekoladowe z bananami i dzemem