britnay

britnay

Kucharz
[Przepisów: 4]

Muffiny z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Stopić masło, reszte składników wymieszać. Dodać morele orzechy i czekoladę. Ciasto przełożyć do foremek i piec 20 minut w 220 stopniach

Muffiny z morelami

Składniki:

Muffiny z morelami

 

  • 200 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 1 dojrzały banan,
  • 100 g masła,
  • 200 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju, szczypta soli,
  • 100 g suszonych moreli, orzechów lub czekolady,
  • 50 g cukru pudru do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Muffiny z morelami
Masło stopić w rondelku i odstaw. Utrzeć banana z cukrem na jednolitą masę, dodać mąkę, masło, jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mleko, olej i sól. Wymieszać dokładnie ciasto i dodać pokrojone morele, orzechy lub czekoladę. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piecz około 20 minut na dole rozgrzanego do 220°C piekarnika. Po ostygnięciu oprószyć muffiny przesianym cukrem pudrem